Austin Rivers

New Orleans Hornets / Pelicans (2012-2015)Edit

seizoen 2012-13Edit

Rivers werd door de New Orleans Hornets geselecteerd met de 10e keuze in de NBA draft van 2012. Rivers koos voor de #25 jersey, hetzelfde nummer dat zijn vader droeg toen hij in de NBA zat. De avond ervoor zei Rivers: “Ik wil zijn zoals mijn vader, alleen beter.” Samen met hem als rookie bij de Hornets was Anthony Davis, de eerste keus van de draft. Op 24 juli 2012 tekende Rivers zijn rookie-contract bij de Hornets. Drie dagen later onderging Rivers een succesvolle operatie om botsporen in zijn rechterenkel weg te halen.

Op 31 oktober 2012 maakte Rivers zijn NBA-debuut in de seizoensopener van de Hornets tegen de San Antonio Spurs. In 24 minuten als starter, scoorde hij 7 punten op 1-of-9 schieten in een 99-95 verlies. Op 14 december scoorde hij een record van 27 punten in een 113-102 verlies tegen de Minnesota Timberwolves. Op 6 maart 2013 brak hij zijn hand en moest hij geopereerd worden, waardoor hij de rest van het seizoen moest missen. In zijn eerste seizoen scoorde hij gemiddeld 6,2 punten met 37% schot van het veld en 33% van de driepuntsafstanden. In april 2013 veranderden de Hornets hun naam in de Pelicans.

Seizoen 2013-14Edit

Rivers met de Pelicans tijdens de NBA Summer League 2013

Op 16 oktober 2013 oefenden de Pelicans hun derdejaars teamoptie op Rivers’ rookie-schaalcontract uit, waarmee het contract werd verlengd tot en met het seizoen 2014-15. Op 12 april 2014 noteerde Rivers seizoenshoogten in punten en rebounds met respectievelijk 20 en 10 in het 111-104 verlies van de Pelicans tegen de Houston Rockets.

2014-15 seizoenEdit

Op 24 oktober 2014 weigerden de Pelicans hun vierde-jaars teamoptie op Rivers’ rookie-schaalcontract uit te oefenen, waardoor het contract niet werd verlengd tot en met het seizoen 2015-16. Op 20 december 2014 scoorde hij een season-high 21 punten in een 114-88 verlies tegen de Portland Trail Blazers.

Los Angeles Clippers (2015-2018)Edit

Op 12 januari 2015 werd Rivers verhandeld aan de Boston Celtics in een drie-team trade waarbij de Pelicans en de Memphis Grizzlies betrokken waren. Drie dagen later voegde hij zich bij zijn vader bij de Los Angeles Clippers nadat hij werd verhandeld in een drie-team trade waarbij de Celtics en de Phoenix Suns betrokken waren. Op 16 januari maakte Rivers zijn debuut voor de Clippers en werd hij de eerste zoon die voor zijn vader speelde in een NBA-wedstrijd. Op 21 februari scoorde Rivers een toenmalig record van 28 punten in een 129-98 overwinning op de Sacramento Kings. Op 8 mei scoorde hij een playoff career-high 25 punten in de Clippers’ 124-99 overwinning die hen een 2-1 voorsprong gaf in de Western Conference halve finales tegen de Houston Rockets.

Op 13 juli 2015 tekende Rivers opnieuw bij de Clippers. Op 6 februari 2016 werd hij voor vier tot zes weken uitgeschakeld met een gebroken linkerhand. Op 31 maart scoorde hij een career-high 32 punten in een 119-117 verlies tegen de Oklahoma City Thunder. Op 29 april noteerde Rivers 21 punten en acht assists tegen de Portland Trail Blazers in Game 6 van hun play-offserie in de eerste ronde. Met een 106-103 verlies werden de Clippers echter uitgeschakeld in de play-offs. In de wedstrijd had Rivers 11 hechtingen boven zijn linkeroog nodig door een botsing in het eerste kwart.

Op 8 juli 2016 tekende Rivers opnieuw bij de Clippers. Op 14 december 2016 scoorde hij een seizoen-high 25 punten op 7-of-10 van drie-puntengebied en 9-of-12 van het veld in een 113-108 overwinning op de Orlando Magic. Op 4 januari 2017 zette hij een nieuwe seizoenshigh neer met 28 punten in een 115-106 zege op de Memphis Grizzlies. Hij had een gemiddelde van 12,0 punten, 2,2 rebounds en 2,8 assists in het reguliere seizoen 2016-17, maar vanwege een verrekte linkerhamstring miste Rivers de laatste zes wedstrijden van het reguliere seizoen en de eerste vier wedstrijden van de play-offs voordat hij terugkeerde in Game 5 van de Clippers’ eerste ronde play-offserie tegen de Utah Jazz.

Op 3 december 2017 scoorde Rivers een season-high 30 punten in een 112-106 verlies tegen de Minnesota Timberwolves. Op 22 december 2017 scoorde hij 30 van zijn career-high 36 punten in de tweede helft van de Clippers’ 128-118 zege op de Houston Rockets. De volgende avond zette hij een nieuwe career high neer met 38 punten in een 115-112 verlies tegen de Memphis Grizzlies. Rivers miste tussen eind december en begin februari 18 wedstrijden met een kneuzing aan zijn hiel.

Washington Wizards (2018)Edit

Austin Rivers (2018)

Op 26 juni 2018 werd Rivers verhandeld aan de Washington Wizards in ruil voor Marcin Gortat. Op 17 december 2018 werd Rivers samen met Kelly Oubre Jr. verhandeld aan de Phoenix Suns voor Trevor Ariza. Rivers werd de volgende dag door de Suns afgezwaaid.

Houston Rockets (2018-2020)Edit

Op 24 december 2018 tekende Rivers bij de Houston Rockets. Op 5 januari 2019 scoorde hij een season-high 21 punten in een 110-101 verlies tegen de Portland Trail Blazers. Op 7 april, in een 149-113 blowout-overwinning tegen de Phoenix Suns, maakte Rivers de 27e driepunter van de wedstrijd met nog 1:09 op de klok in het vierde kwart, waarmee hij het vorige record van de Rockets zelf van de meeste gemaakte driepunters door één team in een wedstrijd (26) versloeg. Hij speelde in 47 wedstrijden met een gemiddelde van 8,7 punten, 2,3 assists en 1,9 rebounds in 28,6 minuten per wedstrijd. De Rockets wonnen 72% van hun wedstrijden na het contracteren van Rivers. Hij begon 13 opeenvolgende wedstrijden als een Rocket van 31 december tot 25 januari, met een gemiddelde van 11,6 punten, 3,8 assists en 2,7 rebounds in 38,1 minuten per wedstrijd. Houston was 15-5 wanneer Rivers in de dubbele cijfers scoorde en 9-1 wanneer hij minstens vier assists noteerde. Hij had ook bijna evenveel steals (29) als turnovers (32) bij de Rockets.Op 9 augustus 2020 scoorde Rivers een career-high 41 punten vanaf de bank en de Rockets gebruikten een groot derde kwart om weg te trekken en te cruisen naar een 129-112 overwinning op de Sacramento Kings in de Orlando bubble. Rivers maakte zes driepunters en Houston verbeterde naar 4-1 in Disney op een avond dat de Rockets een tweede wedstrijd op rij speelden zonder Russell Westbrook, die een gekneusde rechter quadriceps had.